Kihiline vaarika-vaniljekook (Vegan)

Kook mis on nagu end meile ilmutav kevad - mitmetahuline ja kindlasti värviline.

MERILIN ÜTLEB SELLE KOOGI KOHTA NII: See kook on mu taimsete kookide rubriigist kindlasti üks viimase aja lemmikuid. Taimsete kookide puhul on mulle parajaks väljakutseks olnud seda “õiget” tekstuuri saavutada. Sestõttu jäin seda kihilist vaarika-vaniljekooki maitstes eriti rahule, sest koogi sisu jäi nii mõnusalt vahukommine ja kergelt vetruv.

Roosad ja valged kihid omavahel kombineerituna tekitavad ägeda mustri, aga võid ka lihtsamat teedpidi minna ja vaid kaks kihti koogile tekitada. Roosa tooni saab kook vaarikatest ja peedipüreest. Ja see viimane annabki koogile pigem värvi, niiet liigset peedimaitset ei tasu karta.
— Koogikontor
IMG_6597.jpg
 

Põhi:

  • 90 g pehmeid kivideta datleid

  • 50 g mandlijahu/kaerajahu

  • 50 g toortatrajahu

  • 30 g soolatud ja röstitud maapähkleid (või muid pähkleid)

  • 3 spl kookosõli

  • 2 spl vett


Täidis:

  • 350 g Pähklinäpi India pähkleid

  • 250 g maitsestamata tofut

  • 35 g + 35 g kookosõli

  • 170 ml kookospiima

  • 2 spl + 1 spl sidrunimahla

  • 2 kuhjaga tl + 1 kuhjaga tl psĂĽlliumit

  • 2 tl vaniljeekstrakti

  • 100 g vaarikaid

  • 75 g keedetud peeti


IMG_6609.jpg
IMG_6565.jpg
 

Tee nii:

  1. Pane eelmisel õhtul või vähemalt 4 tundi enne koogitegemist india pähklid vette likku. 

  2. Järgmisel päeval alusta põhja valmistamisest. Sega omavahel pehmed datlid (vajadusel haki need enne noaga väikesteks tükkideks), jahud, hakitud pähklid, kookosõli ja vesi. Suru saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (20 cm) põhja ja tõsta vorm külmkappi.

  3. Kurna india pähklid veest ja vala blenderkannu. Lisa sinna ka tofu, kookosõli, -piim. Töötle blenderiga ühtlaseks kreemiks. Nüüd tõsta ½ kreemist eraldi kaussi. Selle osa sisse, mis jäi blenderisse, lisa vaarikad, peet, 2 tl psülliumit ja 2 spl sidrunimahla ning töötle uuesti ühtlaseks kreemiks.

  4. Teise osa sisse sega 2 tl vaniljet, 1 spl sidrunimahla ja 1 tl psĂĽlliumit.

  5. Nüüd võta külmkapist koogipõhi ja vala sellele ½ vaarikakreemist. Hoia 10-15 min sügavkülmas ja vala sellele ½ valgest vaniljekreemist, hoia 10-15 min sügavkülmas. Tee samamoodi kahe järgmise kihiga. Kui kõik kihid on vormis, lase koogil veel 3-4 tundi või üleöö sügavkülmas taheneda.

  6. Kui hoiad kooki sügavkülmas terve öö, siis lase sel enne serveerimist vähemalt 2 tundi toasoojas pehmemaks minna.

  7. Kaunista vaarikate ja vaarikapĂĽreega. 

Super võimalusena on sul võimalik osaleda Koogikontori töötoas, mis toimub 13. märtsil ja seal valmistatakse just see sama mõnusa tekstuuriga kook. Huvi korral kiika siia: töötuba

Martin Saar